Kapteenin lokikirja, 2006: Tuokko ensiajatukset


Mietinpä tuossa ideaa kun aamu lähti seuraavasti käyntiin:
– palauta DVD paikkaan Filmtown
– palauta pullot, lähin kauppa joka hyväksyy ne (ja tölkit myös mielellään)
– vie lompakko vaimolle


Mitä jos kartalle laitettaisiin palvelujen kuvauskielellä vähän enemmänkin tietoa erilaisista palveluista? Palveluitahan on varmaan kymmeniä-, jollei satojatuhansia erilaisia. Niille voisi kehittää jonkin yhtenäisen frameworkin.

* palvelu vastaanottaa mahdollisesti jotain (syöte): pullonpalautus vastaanottaa pulloja

* palvelu tuottaa jotain, esimerkiksi kauppa tuottaa tavaroita, parturikampaamo tuottaa hiustenleikkuita, huvipuisto tuottaa viihdettä – kuten myös elokuvateatteri

* palvelulla on hyödykekohtaisesti “suunta”: sisään, ulos, tai molempiin suuntiin. Pullonpalautus ottaa pulloja, muttei tuota niitä. Parturi tuottaa “ulospäin” hiustenleikkauksia, muttei ota vastaan mitään hiuksiin liittyvää.

* palvelulla on kapasiteetti, sen prosessointikyky, esimerkiksi mitattuna yksikköä per aika. Tätä tietoa ei välttämättä saa kovin luotettavasti aina, mutta ei se haittaa. Joistakin sen saa, ja silloin sen tietämisestä voi olla apua kun suunnittelee riskitasoa, mihin paikkaan on menossa kuluttamaan.


Rajoitteet:

– tietty palvelu ei välttämättä vastaanota aivan kaikkea kategoriansa esineitä, esimerkiksi se pullonpalautus ei ota vastaan kaikentyyppisiä pulloja. Ravintolasta et saa kaikkea maailman ruokia, vaan vain tietyn alatyypin ruokia jne.

– tärkeintä on kuitenkin löytää edes mahdollisesti se oikea palvelu, siis tämä on parempi kuin ei mitään tietoa ja satunnainen etsiskely

– mitään täydellistä “maailman-puu” rakennelmaa ei kannata lähteä edes miettimään, se on kuin liikkuvaan sorsaan ampumista. Et osu koskaan, se on jo edellä kun laukaiset.


Käytännössä:
– photo-shootout kierros autolla pitkin kaupunkia, palvelujen alkuperäinen kartoitus ja plottaus kartalle?

– tiedon ylläpito voi olla palvelun omistajan, “turistin” tai valtuutettujen palveluinfrastruktuuria ylläpitävien toimistojen tekemänä


En tiedä miten paljon nykyään digitaalisilta / paperikartoilta löytyy palveluita, mutta luulisin että suhteellisen vähän. Sitä ei pidetä kovin tärkeänä, vaan nykyään kartoitetaan lähinnä teitä, maan pinnanmuotoja, järviä, jne. Jotka itse asiassa ovat suhteellisen vähän merkitseviä esim. matkailijalle joka oikeasti haluaa palveluja: nähdä nähtävyyksiä, yöpyä, syödä, jne.

Published by jukkasoft

Me: a code enthusiasta, technology optimist, but also a realist. In my blog something like 80% of the articles are technology related - mostly in English and Finnish. I like to envision and ponder about things, how life could be, what we are doing wrong today, and so on. "Invented" a facebook -like system in 2000, as a short product pamphlet. Haven't yet realized the 20+ ideas that might have become big things. Maybe learning this skill one of these days!

Leave a comment

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s