ZTE Blade puhelinarvostelu

Android robot logo.
Image via Wikipedia

Lupasin arvostella ZTE Blade puhelimen parin viikon sisään hankinnasta.

Puhelin on ollut ehdottomasti hintansa (189,- eur, Elisa) väärti. Se on täysimittainen älypuhelin, jossa on helppokäyttöiset (tekstiviestejä lukuunottamatta) ominaisuudet. Tekstareista ja akun lyhyestä kestosta miinuspisteitä hitusen. Akku kestää normaalikäytössä suurinpiirtein vuorokauden. Jos selailet nettiä ja puhut paljon, se voi jäädä alle vuorokauden.

Puhelimessa on kosketusnäyttö, näytön alareunassa 3 fyysistä nappia, ja oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuden (+) ja (-) säädöt. Näyttöä tökitään joko hipaisulla (valinta), pitkään painamalla (tuo lisätietoa, menut) tai sormella vetämällä. Vetämistä käytetään peleissä ja myös mm. visuaalisessa salasanassa, jossa PIN-koodin sijaan pitää muistaa itse valittu kuvio.

Puhelimen näyttö on iso ja kirkas. Kovimmassa auringonpaisteessa sen kontrasti ei ole mitä parhain, eli valovoima ei riitä tuomaan kovin hyvin esiin yksityiskohtia käyttöliittymästä, vaan silloin tarvitsee käyttää kättä varjostukseen, tai voi itse vaihtoehtoisesti liikahtaa esimerkiksi sisätiloihin, kahvilaan tai autoon. Kyllä puhelinta käyttää voi, mutta nyt ensimmäistä kertaa kevätauringon kirkkaudessa kävelyllä huomasin, että niin se vaan tuo lähin tähdeksi luettava elämänluoja, Aurinko, voittaa toistaiseksi näytön.

Puhelimeen on integroitu erittäin helppokäyttöisiksi niin Googlen PIM-ominaisuudet kuin ulkopuoliset ohjelmatkin. PIM tahtoo sanoa Gmail, kalenteri, dokumentit, ja monet muut Googlen sovellukset. Järkevää on se, että voit luoda yhden Google-tilin puhelimeen, jonka jälkeen muihin Google-sovelluksiin mennään tämän tilin avulla; eli ei niin, että tarvitsisi kirjautua jokaiseen erikseen. Kaikki kirjautumiset ja kirjoittaminen on raskaimmasta päästä puhelimen käytettävyydessä; mitä vähemmän, sen parempi. Puhelin tukee myös useampia Google-tilejä, joten voit halutessasi ottaa käyttöön niin työ- kuin arkiminäsi.

Nappikuulokkeiksi kelpaa normaalit 3.5mm liittimellä varustetut, ja puhelimesta löytyy vakiona normaali FM-radio. 3.5mm on sama koko, kuin tietokoneisiin sopivien “luurien” liitäntä.

Uusien ohjelmien asennus on keskitetty Android Market -torille, ja asennus on erittäin helppoa. En ole kertaakaan joutunut temppuilemaan paketin lataamisen tai itse asennuksenkaan kanssa, toisin kuin ajoittain tapahtui Nokian Symbian-pohjaisella järjestelmällä. Torille pääsee suoraan päänäkymästä, hipaisemalla Android-robotin näköistä logoa.

Laskin edellisellä puhelimellani, että joskus näissä asennus vaati lähemmäs 15 näppäimenpainallusta (valtava määrä erilaisia turva-asetusten hyväksymisiä, poikkeuksia, peräkkäisiä OK – OK – OK – OK ketjuja ja niin poispäin). ‘Droidilla homma hoituu seuraavasti: haku, valinta, ehtojen hyväksyminen, ja OK. Asialla on käytännössä yllättävän iso merkitys. Muistanpa että kerran taisin taistella melkein puoli tuntia yhden ainukaisen Symbian-ohjelman asennuksen kanssa. Nokian kannattaa satsata reippaasti ns. end-user asioihin, eli aivan viime metrin käyttökokemukseen vaikuttaviin asioihin. Kyse on suuremmasta asiasta kuin automaailmassa sillä legendaarisella oven sulkeutumisäänellä (tiesithän, että autoissa se mukavan kumeasti tussahtava oven kiinnimenoääni on aivan teollisen muotoilun tulosta, ei sattumaa!)

Ohjelmia on noin 45000 ilmaista, ja suurinpiirtein yhtä monta kaupallista ohjelmaa. Vaikka konservatiivisemmalla puhelinfriikillä saattaisi epäilyttävästi alkaa muodostua klisee-argumentteja (“No kuka nyt tusinalla eri ohjelmalla mitään tekisi?”), totuus on että kuluttajille kannattaa tarjoilla herkkuja, eikä pihdata niitä. Eri ohjelmia on hauska testailla, ja ehkä joka kolmas ohjelma jää käyttöön pysyvämminkin.

Euroissa yhden ohjelman keskihinta liikkuu 4 euron paikkeilla, 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan. En ole itse vielä asentanut yhtään kaupallista ohjelmaa. Sen sijaan nämä olen testaillut ilmaisista:

 • Astral Commander lite
 • Go SMS
 • Golfweek
 • Google Sky Map
 • HamSatDroid
 • HeiaDroid
 • Last.fm
 • Layar
 • Listen
 • Ninja Kaka
 • Palringo
 • Sundroid free
 • Twitter

Android on erittäin vakaa käyttöjärjestelmä. Puhelin on yhden ainoan kerran temppuillut, kun se ei saanut kunnollista verkkoyhteyttä McDonald’sin wlan-verkosta. Silloin puhelimen verkko-osio meni tilttiin, ja käytännössä vasta puhelimen uudelleenkäynnistys auttoi (vaikka teoreettisesti olisi riittänyt verkkoyhteyksien resetointi). Ongelma johtui siitä, että laite sai IP-osoitteen liikennöintiä varten, muttei mitään toimivaa yhdyskäytävää. Totesin tämän jo hieman aiemmin samassa paikassa, kun yritin käyttää muutoin loistavasti toiminutta verkkoa läppärillä. Sekin jäi kiikkiin, muttei tiltannut.

Ohjauspaneelista näkee monipuolisesti mutta selkeästi ohjelmien ajonaikaiset muistinvarausmäärät ja niiden käyttämät “levytilat” eli paljonko ohjelma haukkaa muistikortilta tilaa. Jos tulee tilanahtautta, niin tästä on paljon hyötyä – voit valita silloin poistettavaksi kaikkein ahneimmat ja tylsimmät sovellukset, joita harvoin käytät.

Vaikka hyppäsin siis aivan uuteen kelkkaan Symbianista, niin Androidissa tottui nopeasti sen valikkojen eri asetusten paikkoihin. Esimerkiksi äsken ajattelin, että haluaisin muuttaa näytönsäästäjän aikalukitusta, ja se löytyi hyvin nopeasti Asetukset – Näyttö – Näytön aikakatkaisu -menusta. Koska ruututilaa on kivasti, menujen kanssa ei tule niin klaustrofobista tunnetta. Joskus nokialaisissa hukkui asetuksiin, vaikka puhelinta olisi käyttänyt pitkäänkin. Tätä ongelmaa Androidissa ei tunnu olevan; käyttöliittymän opittavuus on siis hiukan parempi.

Kaikkea en tähän kahden viikon välipysähdykseen ehtinyt testata, ainakaan riittävästi että kirjoittaisin siitä.  Nähtäväksi vielä omalla kohdallani jää mm. seuraavat:

 • blogiin kirjoittaminen puhelimella
 • puhelimen fyysinen kestävyys
 • voiko puhelin toimia WLAN hotspottina, jakaen verkkonsa?
 • muun julkaisun helppous (valokuvien jakaminen on hyvin helppoa)
 • navigointi kartalla ja GPS-paikannuksella
 • Layar-virtuaalitodellisuuden hauskuus ja käyttökelpoisuus
 • mitä tapahtuu kun muisti alkaa lähestyä täyttä?
 • löytyykö kaupallisista sovelluksista joitakin helmiä?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: