Ubiquity, sir!

fluffy alter deckPalasin katsomaan, miten Firefoxin leirillä menee. Itse asiassa pitäisi puhua Mozillasta — Mozillahan on ns. 503c non profit, eli voittoa tuottamaton järjestö, jonka kotipaikka on Yhdysvallat. Sen siipien alla on kehitelty standardeihin tarkasti nojaavaa selainta, ja monia muitakin nettikansalaiselle tuikitärkeitä projekteja. Teknologiakelkka etenee anarkistisen epäjärjestyksessä, mutta on poikinut todella mielenkiintoisia tuotteita. Parhaiten maailmalla tunnetaan varmasti www-selain Firefox.

Parasta Firefoxin suunnalla tuntuu olevan lisäosa
Ubiquity, joka on sen eräänlainen sisäinen komentotulkki. Asentamalla tuon palikan Firefoxiin siihen tulee aika voimakkaat ja täysin muokattavat makrot, joita voi ohjelmoida Javascriptilla.

Minä, vannoutunut Chrome-käyttäjä, hämäännyin Ubiquity -hovipalvelijan tarjoamasta elämän helpotuksesta niin paljon, että olen jo toista päivää työskennellyt tulikettu kainalossa. Eipä silti, syyt miksi olen valinnut vakituiseksi selaimeksi Chromen, olivat hienon hienoja: FF vie hieman enemmän resursseja, on käsittääkseni hieman Chromea hitaampi, ja yliheitto 3.x versiokelkasta 4.0 -versioon tiputti taas ikävästi monia lisäosia käytöstä.

Ubiquity on hauska! Se tarjoaa valmiiksi hyödyllistä sisältöä, mahdollisuuden nikkaroida, ja tuntuu luoneen myös asialle dedikoituneen harrastelijaporukan. Teknologia on tosin myös kuulemma hieman yskinyt, ja pysytellyt pitkään kehittäjille tarkoitetussa ohjelmointirajapinnan versiossa 0.5

En tiedä, mutta uskoisin että Ubiquityn lisäosien lähdekritiikissä kannattaa olla tarkkana, koska nuo komentolisäkkeet saavat selaimen sisällä paljon oikeuksia, ja niiden oikeudet eivät pysähdy pelkästään selaimeen; suomeksi, jos laitat vääriä lisäosia, voi olla että virität koneestasi herkullisen zombien tai muuten vain vähennät tietoturvaa. Mutta tämäntyyppinen valinnan vaikeus liittyy nykyään melkein kaikkeen – ainoastaan Apple-kansalaiset voivat tuudittautua väärässä turvallisuudentunteessa.

Näin Ubiquityä käytetään
Pihviin!

Asenna Ubiquity. [Työkalut, Lisäosat, Hae laajennuksia]

Kun se on asennettuna selaimessasi, paina ctrl+space yhtäaikaa. Tämä avaa uuden ikkunan, jossa voit sekä laukoa loitsuja että tutustua teknologiaan. help -komento antaa lisäapuja. Jopa suomenkielisiä apusivuja on kirjoitettu, mikä on todella kiva poikkeus yleensä kovin englanninkielisessä maailmassa.

Lyhimmät omat Ubiquity-komennot ovat vain neljän rivin mittaisia. Tälla saa aikaiseksi ikkunan, jonne tulostetaan rivi tekstiä. Ohjelmien monimutkaisuutta ja voimaa ei sinänsä rajoita mikään. Mozilla-organisaation ympärille on kehittynyt myös paljon hienoja valmiita koodimoduleita, joita voi käyttää hyväkseen.

Idea uusien komentojen lataamiseen on lainattu syötteiden maailmasta: komento voidaan ’tilata’. Komennothan sinänsä ovat pohjimmiltaan vain Javascriptaa, eli tekstitiedostoja. Jos et halua tilata päivityksiä, voit vain kerran ladata uuden komennon.

Tuleepa twiserreltyä enemmän, kun se on helppoa. Painan ctrl+space, ja kirjoitan ‘tw viesti’. Ubiquityn periaatteisiin kuuluu, että se tunnistaa aina lyhyimmästä mahdollisesta tyngästä komennot.

tw Suukko : lähettää twitter viestin

check weather : avaa paikallisen sääsivun selaimen tabiin

check google cal : avaa kalenterin uuteen tabiin

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: