Tässä ja nyt – tilastollinen terveys

Aiheena pieni uutinen, tuulahdus lääketieteen tulevaisuudesta. Luin juuri kiinnostavasta ideasta; miten estää sairauksia tekniikan ja tilastotieteen avulla?

Perinteisesti lääketiede on lähtenyt olettamuksesta, että ihminen on terve niin kauan kunnes jokin muutos muodostuu vaivaksi asti. Hoitoa on useanlaista; palliatiivista (oireita lievittävää), korjaavaa (lastoitetaan esimerkiksi murtuma), ja kehon omaa paranemisprosessia tehostavaa (antibiootit tyypillisenä esimerkkinä).

Silti todennäköisesti hoidon tehon ja kustannusten kannalta olisi parempi, jos tunnistettaisiin jo kaukaa ne sairauden esiasteet, jotka tulevaisuudessa kehittyvät sairauksiksi.

Prediktiivinen analytiikka – aika paha sanahirviö. Tuo voitaisiin itse asiassa suomentaa aivan ymmärrettäväksi, esimerkiksi ‘ennakoiva tilastotiede’. Kyseessä on kiinnostava suuntaus sovelletun matematiikan alalla: miten ennustaa reaaliajassa, tässä ja nyt, menneiden perusteella tulevaa? Sovelluksia olisi monella alueella, ei vähiten lääketieteessä ja terveydenhuollossa. Sen sijaan että odotamme sairastumista (jotkut tätä pelätenkin), voisimme toimia sairastumisen minimoimiseksi – ja parhaimmillaan vielä suhteellisen vaivatta.

IT-alalla analytiikka on seurannut erilaisten mainos- ja myyntikampanjoiden tehoa. Se on ammentanut psykologiasta, tietomassoista, kävijäkirjauksista, villeistä uusista mainosideoista, ja luonut kauppiaille tai muille vaikutusvaltaa halajaville kojelautoja (dashboards), joista voi seurata oman firmansa toimien vaikutusta asiakkaisiin. Sissimainonta on ollut yksi markkinoinnin haara, (mm.) jonka tehoa on voinut seurata analytiikalla. Analytiikan avulla voidaan tehdä tarkkoja vertailumittauksia eri mainostuskanavien ja -keinojen välillä. Siinä missä ennenvanhaan mainostaja on vain ostanut tietyn suuruisia kampanjoita, niiden tehoa on ollut vaikeampi mitata. Viive on voinut ollut viikkoja tai jopa kuukausia.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: