Possua pataan (postgres)

PostgreSQL eli ‘possu’ oli jäänyt sellaiseksi kummajaiseksi itselleni. Tiesin, että kyseessä on jotakuinkin samanlainen aparaatti kuin MySQL, eli tietokannasta on kyse.

Ennenwanhaan kaikki opettelivat perusteet tietokantoihin MySQL:n kautta. MySQL on aika normi SQL-toteutus. SQL on varsin pitkän historian omaava teollisuusstardardi tietokantojen luomiseen ja niiden käyttöön. SQL:n rooli on tärkeä, sillä se luo yhteisen kielen asialle, joka toistuu melkeinpä jokaisessa web-pohjaisessa sovelluksessa: tietojen käsittely ja pitkäaikainen tallentaminen.

Tietokannat luotiin alunperin siksi, ettei datan tallennus ja haku olisi joka kerta tervanjuomista sovellusohjelmoijan näkövinkkelistä. Itse tehdyt viritelmät jumittuivat samojen ongelmien ratkaisuun, joka vei paitsi aikaa, usein tuotti myös teholtaan ja käyttöliittymältään heikkolaatuista koodia. Sen sijaan että SQL:ssä antaa ytimekkään käskyn SELECT * from table;

Lähes kaikkien “domainien” eli tietojenkäsittelyn ala-alueiden kanssa asiainlaita on samalla tavalla: itse kääritty (koodi) ei monestikaan yllä siihen, mihin pääsee joukko asialle omistautuneita experttejä, jotka ovat tehneet vuosien ajan yhä parempia ratkaisuja. Jos nämä ratkaisut on laitettu avoimen lähdekoodin pariin, silloin niitä voi myös suuri joukko ulkopuolisia hyödyntää.

En ole erityisen osaava tietokantojen kanssa. Kokemukseni rajoittuu ihan käytännön tason työskentelyyn, erityisesti “kuluttajana” eli tietokantasuunnittelu on myös ollut aivan perus-case:ihin rajoittunutta. Osaan lukea kannasta tavaraa ulos, SELECT-lauseilla, ja alustaa softapuolelta yhteyden tietokantaan. Tietokannat ovat tulleet eniten vastaan olemassaolevan softan osana, jolloin kyky ymmärtää ja tarvittaessa muokata hakujen ja tallennuksen logiikkaa on muodostunut tarpeelliseksi.

Uusia teknologioita on helppo kiertää kuin kissa kuumaa puuroa, vielä siinäkin vaiheessa kun on jo päättänyt opiskella lisää. Siksi sukelsin eräänä iltana alkajaisiksi rohkeasti artikkeliin PostgreSQL Ruby tutorial

Tehdään tutkintaa ensin

On helpompi tutustua uuteen asiaan, kun ei kirjoita (eli ei tee muutoksia) tietokannan dataan. Periaate siis: yksi askel kerrallaan — tutkitaan vain, mitä tietokannasta löytyy.

Linuxissa postgresiä käytetään psql -työkalulla. Se on komentorivityökalu sekä interaktiiviseen että eräajoina tehtäviin Postgres-operaatioihin.

Asennukset: postgresql ja Ruby

Ruby on niin tuttu ja laajalle levinnyt myös oppaiden suhteen, että sen asennusta ei käsitellä tässä. Voit tarkistaa, onko koneellasi jo ruby:

$ which ruby

Jos vastaus on luokkaa “äitis oli!”, niin asenna ensin Ruby.

Postgresql asennus

Postgresql asennus Ubuntu 16.04 :lle on mm. DigitalOceanin artikkelissa. Kun asennus on tehty, postgresql asustelee kivana daemonina eli palveluna. Asennuksen jälkeen kokeile:

$ service postgresql status

Kun molemmat on asennettuna koneella, olemme tässä vaiheessa tyytyväisiä.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: