CSS on yksi kolmesta tärkeästä webin teknologiasta (muut ovat HTML ja JavaScript). Kaikki edellämainitut ovat lopulta vain tekstiä, joka tallennetaan tiedostoihin. Miten teknologiat sitten eroavat toisistaan?
Jotta ymmärrämme paremmin CSS:n roolin, tehdään pikakatsaus näiden kolmen teknologian saumaamiseksi.
HTML, CSS ja JavaScript ovat myös kaikki standardeja, joista löytyy kattava dokumentaatio.
Miten websivu muodostuu näytölle?
Web-sivu tulkitaan HTML- ja CSS-lähdetiedostojen avulla. Web-serveri (palvelin) säilöö tiedostoja, jotka ohjelmoija on tehnyt.
Kun netin käyttäjä kirjoittaa selaimeen osoitteen (ns URLin), selain lähettää HTTP-protokollaa käyttäen pyynnön dokumentin saamiseksi palvelimelta. HTTP “GET” on komento, jolla dokumentti pyydetään. Palvelin palauttaa HTML-tiedoston. Toisin sanoen, HTML sitoo eri komponentit yhteen. HTML on siis kuin sovelluksen kuoret; se sisältää suoraan tai linkkeinä muutkin osaset.
CSS:llä sen sijaan luodaan graafinen ulkoasu ja monia hyödyllisiä efektejä, animaatioita yms.
JavaScript puolestaan on varsinainen sovelluksen logiikka, eli “koodi”; sillä kerrotaan tarkkaan ottaen miten sovellus toimii. JavaScriptillä mm.
- käsitellään tekstin syöttö lomakkeen kenttiin ja muihin sivun alueisiin
- käsitellään klikkaukset (“click handlers“): napit, menut
- tehdään lomakkeiden kenttien tarkistukset (form validation)
- voidaan tehdä ajastettuja toimintoja
- voidaan suorittaa laskutoimituksia, peleissä ja hyötysovelluksissa
Jäikö jotain mietityttämään tässä vaiheessa? Kommentoi tänne blogiin, tai anna palautetta esimerkiksi kysymällä Twitterissä. Myös Facebookissa Jukkasoftin ympärillä on oma ryhmä.
Leave a Reply