Mikä on filtterikupla?

Spread the love
Reading Time: < 1 minute

Jos käytät Googlea tiedon hakuun sisäänkirjautuneena, eli “omalla tunnuksellasi”, näet eri asiat kuin mitä tuttavasi näkee. Näet myös eri asiat kuin mitä näkisi anonyymi robotti tai ihmiskäyttäjä – anonyymi, eli sellainen joka ei ole kirjautuneena, tai jolle ei ole vielä kertynyt profiilia.

Sisäänkirjautuessa googlen hakukoneen serverin ohjelmisto saa profiilisi; tämän jälkeen Googlen analytiikkakoodi tuntee sinut paremmin kuin naapurisi, puolisosi – tai jopa sinä itse. Profiili on erittäin tarkka. Tietokone ei myöskään unohda, jollei sitä käsketä unohtamaan.

Profiilin tarkkuus ja sen sisältämän tiedon syvyys perustuu siihen, että käytämme valtavan usein google-hakua. Se on hyvin huomaamatonta. Tee testi! Paina Ctrl+H näppäimistöltä, kun olet seuraavan kerran Chrome-selaimessa. Näet hakuhistoriasi. Kirjoita historian paikalliseen filtteriin ‘Google’, ja näet nyt pelkät haut. Jokaisen haun vieressä on ajankohta, jolloin hakua on käytetty. Laskin viikonlopun aikana tapahtuneet omat haut – olin tehnyt parisataa google-hakua, kuin huomaamatta. Luku yllätti suuruudellaan.

Kun ensimmäisen kerran törmää oikeasti filtterikupla-ilmiöön, se hämmentää. Asiaa ei vielä ymmärrä, mutta huomaa, että “jokin bugittaa”; miksi tutulla näkyy eri jutut kuin itsellä? Tuttu on saattanut antaa linkin, jotta näkisit nimenomaan tietynlaisen Googlen antaman hakutuloslistauksen, mutta sitä ei odotuksista riippumatta tulekaan.

Ilmiön taustalla on Googlen noin vuodesta 2004 alkaen kehittämä personointi hakualgoritmiin. Haut pyritään tekemään älykkäämmäksi, hyödyntämällä erittäin suurten massojen louhintaa. Louhinta tarkoittaa, että tekoäly voidaan opettaa todellisten tallennettujen tulosten perusteella, ilman että ohjelmoijan täytyy lainkaan miettiä toteutusta. Periaatteessa siis koodi on suhteellisen lyhyt ja helppo, mutta sen perusteella muodostuu älykästä toimintaa, kun algoritmille syötetään miljoonien ihmisten hakuhistoria ja niiden perusteella tapahtuneet “toiminnat” eli käytännössä valinnat.

Personoinnilla pyritään nostamaan Googlen käyttökelpoisuutta ja hyödyllisyyttä käyttäjälle, meille. Sen sivuvaikutuksena syntyy tietynlaisia lieveilmiöitä, kuten filtterikupla.

Tunsitko filtterikuplan?

Mistä muista verkossa tapahtuvaan profilointiin liittyvistä asioista haluaisit kuulla?

Kerro kokemuksesi ja paranna blogia tulevaisuudessa. Iso kiitos!

Facebook Comments

Published by jukkasoft

Hi! A bit updated description. Code enthusiasta, technology optimist, but also a realist. In my blog I wrote 80% of technology related articles, mostly in English and Finnish. I like to envision and ponder about things, how life could be, what we are doing wrong today, and so on. "Invented" a facebook -like system in 2000, as a short product pamphlet. Haven't yet realized the 20+ ideas that might have become big things. Maybe learning this skill one of these days!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: