Kumpi: CTA, vai avoin kysymys email-markkinoinnissa?

Yllä oleva blogin otsikkohan on..

  • Call to action, vai
  • Avoin kysymys

[su_spoiler title=”ARVAA ja AVAA!” icon=”chevron”]ei kumpikaan. Lue, miksi. [/su_spoiler]

Jos päädyit tänne Jukkasoftiin sähköpostiisi tulevan (tai sosiaalisessa mediassa levinneen) linkin perusteella, niin vastaus kysymykseen on: tällä kertaa itse asiassa uteliaisuus eli teaser-muotoinen otsikko tehosi! Kiitos huomiostasi, ja tervetuloa, tulitpa mistä tahansa syystä.

CTA eli suora kehotus!

CTAn (Call to Action) tarkoitus on mainostaa asiaa / blogia / tuotetta, ja lisätä liikennettä ja sitä kautta kauppoja, mikäli kyseessä on tuote jonka voi myös ostaa.

loop vintage GIF

CTA on kehotus, tai suora vihjaus, että lukijan kannattaisi tehdä jotain. CTA on tyypillisesti linkki blogiin tai muualle web-saitille. CTA joko itsessään tekee välittömästi jonkin asian, tai hyvin helposti kohdesivulla voi loppuunsaattaa CTA:n lupaaman asian: esimerkiksi ostopäätöksen.

CTA on kevyimmillään klassinen linkki, jolloin CTAn kehotteen tekeminen ei sinällään syvennä asiakassuhdetta. Se voi myös johtaa esimerkiksi ilmaiseen näytetilaukseen, tai
ilmaiseen liittymiseen jollekin forumille tai vaikka tiedotuslistalle.

Tällöin asiakassuhde selkeästi etenee jo klassista myyntiputkea ajatellen seuraavalle tasolle: tuleva asiakas on käyttänyt omaa aikaansa ja ilmaisee vähintäänkin orastavan mielenkiinnon tuotettasi tai sanomaasi kohtaan.

Mutta CTA voi usein myös ärsyttää. Pahimmillaan se on (tai koetaan) aliarvioivaksi, tyrkyttäväksi tai tylsäksi toistoksi. Tylsä CTA voi olla arvoton myynnin rituaalirimpe, joka mahdollisesti jopa tukahduttaa orastavan kiinnostuksen lukijaltasi.

Avoin kysymys

Mitä avoimet kysymykset sitten ovat?

Avoimet kysymykset pyytävät vastaajia antamaan vastauksensa omin sanoin ja ne on suunniteltu hankkimaan enemmän tietoa kuin monivalintakysymyksillä tai muilla suljetuilla kysymyksillä voidaan saada.

SurveyMonkeyn opas

Teaser?

Teaser on pieni näyte linkin takaa avautuvasta tulevasta materiaalista. Hyvä teaser voi olla erittäin tehokas ja koukuttavakin. Hyvän teaserin perusteella saa jo jotain mikä ilahduttaa, yllättää tai jättää avoimeksi kutkuttavan kysymyksen, jolloin tarttuu tilaisuuteen ja painaa linkistä sisään.

Clickbait – se ilkimys. Vältä!

Klikkiotsikolla tarkoitetaan verkkouutispalveluissa käytettävää houkuttelevaa tai harhaanjohtavaa otsikkoa, jonka tehtävänä on saada lukija klikkaamaan artikkeli auki

Vastaus: kumpi?

Ehdottomasti CTA.

Call to action on selkeä, toimiva, ja infoähkystä rasittuneelle aivollemme tärkeä talutusnuora. Avoin kysymys on liian intellektuaalinen ja rasittava. “Clickbait” (klikkiotsikko) ajaa taas puolestaan hyvinkin pian saittisi erittäin tärkeän metriikan, bounce raten, ylös tappiin. Bounce rate mittaa sitä, kuinka usein käyttäjä käy vain vilaisemassa sisältösi ja palaa takaisin etsimään Googlesta muuta sisältöä.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: