Kielen selkeydestä

Huomasin, että eräs asia ärsyttää. Paljon. Tällaiset lauseet:

Googlen algoritmista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä menetelmää, jolla päätetään, mitkä verkkosivustot valikoituvat maksuttomiin hakulistauksiin ja missä järjestyksessä eli ketä Googlen hakutuloksissa mm. etusivulla näkyy eri käyttäjille.

Kirjoitan itse samalla tavalla. Ongelma on epäselvyys ja valtava määrä avoimia kysymyksiä. Yllä oleva siteerattu lause ei kerro oikeastaan mitään varmaksi tiedettyä. Huomaatko, että heti jää miettimään näitä kysymyksiä:

  • “..tarkoitetaan yleensä menetelmää” -> no mitä muuta sitten voidaan tarkoittaa?
  • “..eli ketä.. muunmuassa.. eri käyttäjille” -> whaaaat?!

Markkinointi on tehokkuutta ja yksinkertaistamista. Jokainen blogiteksti on itsessään markkinointia. Siksi kiinnitän tästedes huomiota lauserakenteen lyhyyteen! Lupaus.

Älä ota itseesi, vaikka huomaisit että kirjoitat myös samalla tavalla. Meille opetetaan koulussa tämä tyyli. Tulevien vuosikymmenien saatossa asiat muuttuvat, ja alamme kirjoittaa selkokielimäisemmin.

Lyhyesti ja ymmärrettävästi kirjoittaminen on kaikkein vaikeinta. Siksi on helpompaa kirjoittaa “laiskasti” ja kierrellen. Kun näkee pitkän ja vatsanpohjaa kutkuttavan tekstin, on kirjoittajalta jäänyt työ kesken. Hän ei ole vielä puristanut parasta versiota itsestään ulos.

Published by jukkasoft

Me: a code enthusiasta, technology optimist, but also a realist. In my blog something like 80% of the articles are technology related - mostly in English and Finnish. I like to envision and ponder about things, how life could be, what we are doing wrong today, and so on. "Invented" a facebook -like system in 2000, as a short product pamphlet. Haven't yet realized the 20+ ideas that might have become big things. Maybe learning this skill one of these days!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: