Node-pöydän antimia

Photo by Omar Flores on Unsplash

Lyhyehkö mutta toivottavasti joko hyödyllinen tai viihdyttävä päiväkirja Node-kehitykseen.

Paukuttelin tänään muutaman rivin koodia. Olen hyvin alkuvaiheessa vielä Noden kanssa. Näppituntuma alkaa olla hyvä. Tsekkasin Ryan Dahlin videon melkein läpikotaisin, tykkään tyylistä.

Videolta nappasin idean simppelin http-kirjastoa käyttävän servun tekemiseen. Todellakin, siis hyvin simppelin, mutta tästähän kaikki aina lähtee liikkeelle. Nodelle on olemassa paljon valmiita hilavitkuttimia, mutta joskus on kiintoisaa käpistellä perusteita, kunnes ne alkaa tosiaan upota tajuntaan. Nimesin tämän kokeen miniserv.js

Serveri jää muistiin odottelemaan porttiin 8000 GET / requesteja, ja kun sellainen tulee, kysyjälle vastataan text/plain sisältötyypillä, omalla versiomerkkijonolla. Whee! Mitä muuta? Ei. Mitään. Vielä.

Nodehan on varsinaisesti alunperin Googlen Chrome-selaimen JavaScript-tulkki (V8), josta on tehty itsenäinen ajoalusta ja interaktiivinen tulkki. Nodella voi ajaa JavaScriptaa, ja käyttää serverin (tai vaikka kotikoneen) käyttöjärjestelmän resursseja.

Node saattaa olla jo tuttu juttu sulle. Jos ei, suosittelen katsomaan ihan alkuperäisen Ryan Dahlin videon vuodelta 2011. Dahlilla on mielenkiintoinen tapa edetä silloin uutukaisen projektin esittelyssä. Hän kertoo monia pieniä jippoja ja laittaa kuulijankin miettimään, ennenkuin paljastaa asioita. Pidä mielessä koko ajan siis softan alkuperäinen historia: on olemassa hyvä JavaScript-moottori, ja Dahl halusi saada tämän pyörimään itsenäisesti ilman web-selainta.

One response to “Node-pöydän antimia”

  1. […] lähti liikkeelle aivan pienestä kokeilusta. Tein Noden päälle suurinpiirtein “hello worldia” vastaavan tason serverin. […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: