SEO pääsääntö 1: ole selkeä

Kirjoita selkeästi.

Web-sivuja ei kukaan työntekijä varsinaisesti Googlella lue itse (saattoi yllättää! Alunperin internetin hakukoneiden ja hakemistojen kuraatointi oli käsityötä…)

Sen sijaan hommat hoitaa ohjelma. Ohjelma on varsin kehittynyt, ja varmasti sisältää sitä kuuluisaa tekoälyä, mutta..

Photo by Jamie Haughton on Unsplash

..vaikka tekoälystä on hypetetty tosi paljon, oikea, luonnollinen kieli on aina hieman ongelmallista tietokoneelle. Erityisesti pienehkö suomen kielialue voi tuottaa ongelmia Googlelle.

Tästä syystä kirjoituksen tyyli kannattaa pitää yksinkertaisena.

1.1 Oliko vierailija tyytyväinen sivuusi?

Selailemme lukijoina sivuja aika nopeasti. Hypimme tekstissä. Etsimme otsikoita.

Haluamme nopeasti päättää, onko teksti mistään kotoisin.

Ehkä taustalla on paljon puhuttu kiireen lisääntyminen. Toinen, mitä itse mietin, on että FOMO vaikuttaa – Fear of Missing Out: tälläkin hetkellä, kun luet tekstiä, joku muu saattaa tehdä jotain, mistä jäät paitsi. Niin hassulta kuin se kuulostaa, FOMO on ihan todellinen ilmiö.

Googlen hakukone tunnustelee sivun suosiota tarkastelemalla, pomppaako sivun käyttäjä (kävijä) takaisin etsimään samasta samasta aiheesta vielä lisää. Google näkee tämän helposti, varsinkin jos käyttäjänä olet sisäänkirjautuneen kun teet haun (lue: filtterikupla).

Bounce rate

Photo by Samuel-Elias Nadler on Unsplash

Mikäli sama käyttäjä ei tule takaisin jatkamaan hakuja, Google päättelee että sisältö oli hyvää: se tyydytti hakijan tietotarpeet.

Aiemmin pidettiin analytiikka-alalla tärkeänä matalaa bounce ratea. Matala tarkoittaa, että käyttäjä kuluttaa aikaa saitillasi: selailee, klikkailee linkkejä, tutkii eri vaihtoehtoja. Tavallaan hyvä, näin.

Mutta: totuus on jälleen tarua ja street lorea kiehtovampaa. Lisää kolmannessa osassa. Pian!

Published by jukkasoft

Me: a code enthusiasta, technology optimist, but also a realist. In my blog something like 80% of the articles are technology related - mostly in English and Finnish. I like to envision and ponder about things, how life could be, what we are doing wrong today, and so on. "Invented" a facebook -like system in 2000, as a short product pamphlet. Haven't yet realized the 20+ ideas that might have become big things. Maybe learning this skill one of these days!

Leave a comment

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: