Kirjoita selkeästi.
Web-sivuja ei kukaan työntekijä varsinaisesti Googlella lue itse (saattoi yllättää! Alunperin internetin hakukoneiden ja hakemistojen kuraatointi oli käsityötä…)
Sen sijaan hommat hoitaa ohjelma. Ohjelma on varsin kehittynyt, ja varmasti sisältää sitä kuuluisaa tekoälyä, mutta..
..vaikka tekoälystä on hypetetty tosi paljon, oikea, luonnollinen kieli on aina hieman ongelmallista tietokoneelle. Erityisesti pienehkö suomen kielialue voi tuottaa ongelmia Googlelle.
Tästä syystä kirjoituksen tyyli kannattaa pitää yksinkertaisena.
1.1 Oliko vierailija tyytyväinen sivuusi?
Selailemme lukijoina sivuja aika nopeasti. Hypimme tekstissä. Etsimme otsikoita.
Haluamme nopeasti päättää, onko teksti mistään kotoisin.
Ehkä taustalla on paljon puhuttu kiireen lisääntyminen. Toinen, mitä itse mietin, on että FOMO vaikuttaa – Fear of Missing Out: tälläkin hetkellä, kun luet tekstiä, joku muu saattaa tehdä jotain, mistä jäät paitsi. Niin hassulta kuin se kuulostaa, FOMO on ihan todellinen ilmiö.
Googlen hakukone tunnustelee sivun suosiota tarkastelemalla, pomppaako sivun käyttäjä (kävijä) takaisin etsimään samasta samasta aiheesta vielä lisää. Google näkee tämän helposti, varsinkin jos käyttäjänä olet sisäänkirjautuneen kun teet haun (lue: filtterikupla).
Bounce rate
Mikäli sama käyttäjä ei tule takaisin jatkamaan hakuja, Google päättelee että sisältö oli hyvää: se tyydytti hakijan tietotarpeet.
Aiemmin pidettiin analytiikka-alalla tärkeänä matalaa bounce ratea. Matala tarkoittaa, että käyttäjä kuluttaa aikaa saitillasi: selailee, klikkailee linkkejä, tutkii eri vaihtoehtoja. Tavallaan hyvä, näin.
Mutta: totuus on jälleen tarua ja street lorea kiehtovampaa. Lisää kolmannessa osassa. Pian!
Leave a Reply