Kirjeitä. Osa 1: “lueskelin blogiasi”

Terve!

Lueskelin blogiasi useasta paikasta ja se on inspiroiva!

Tuli mieleen, että niukkuus on se tekijä joka luo talouden. Edelleenkin mietimme onko varaa käyttää tekstiviestiä tai MMS-viestiä. Koska ne ovat operaattorien leipää.


Ilman viestintää teleoperaattori ei saa rahaa, eikä kykenisi maksamaan tukiasemia ja muuta teknologiaa. Moni ei varmaankaan ajattele operaattoritoimintaa busineksenä, vaan jonkinlaisena yleishyödyllisenä toimintana.

Tällä hetkellä käsittääkseni operaattorit ovat hieman umpikujassa – tosin vain väliaikaisessa. Niiden pitäisi investoida aikamoiset summat uuteen 4G -verkkotekniikkaan. Investointeja voi arvioida sillä, että maailmassa on 3,000,000 tukiasemaa. Jos Suomella on suurinpiirtein maa-alaan nähden suhteellinen osuus, niin tukiasemia olisi 6700 kpl. Tukiaseman hinta on n. 25000 euroa, plus maan osto (jota ei enää päivityksissä tarvitse laskea mukaan).

Jos arvioidaan päivitykselle hinnaksi 7500 eur/tukiasema, päästään lukuun 50 miljoonaa euroa koko 4G-päivitykselle. Jos sen sijaan tarvitaan lisää rautaa tai
muuten työ kallistuu, se voi maksaa mitä tahansa 50…300 miljoonan välillä. (täysin oma nettijournalistiikalla hankittu arvio 🙂

Umpikuja johtuu siitä, että päivitys ei suoraan tuo tuloina operaattorille yhtikäs mitään. Ainoastaan jos päivitys mahdollistaa jotain sellaista, joka houkuttelee käyttäjiä kuluttamaan enemmän, se on kannattava investointi. Datamaksut ovat useasti kiinteitä pakettejahintoja, jolloin vaikka kuluttaja pistäisi bittejä siirtymään enemmänkin, ei operaattori edelleenkään kostu tästä. Aiemmin operaattoreilla oli kultaisia lypsylehmiä, kuten puhelut ja tekstiviestit. Nykyään tilanne on vallan toisenlainen.

Ehkä isoin muutos mistä operaattorit olisivat tyytyväisiä, olisi palvelujen käytön lisääntyminen. Omassa excelissäni vain nimenomaan tämä €/käyttäjä/kk muuttuja toi viivan alle lisää. Muut parametrit olivat aika yhdentekeviä; tietenkin investointien suuruus vaikuttaa hetkellisesti firman “herkullisuuteen” mutta loppupeleissä liiketoiminta rakentuu kannattavalle asiakkuudelle. Ja päätelaitteiden saaminen markkinoille on perusedellytys liiketoiminnalle. Yksi tekijä, mikä voisi tuoda ison muutoksen, olisi Mort Rosenthal -mainen “kännykkäkoulu”.

Palvelujen menestyminen vaatii tietenkin jonkun tuottajatahon, mutta sen lisäksi
se vaatii kulttuurimuutoksen käyttäjissä. Tänään satuin näkemään netissä uutisen iPhoneen saatavilla olevasta Taksi-sovelluksesta! Aivan nerokas; nappia painamalla puhelin tilaa GPS-paikannuksella taksin sinulle.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: