Onko helppo elämä teknologian maali?

Kelpaisiko kaikille helppo elämä? Jouduin oikeasti miettimään tätä, samalla kun tajusin, että saatan elää itse eräänlaisessa väärässä uskossa. Teknologian edistyminen ei välttämättä ”tähtää” – tai ainakaan johda – elämän helpottumiseen, jos mihinkään. Teknologia voi ehkäpä kuitenkin olla (vain) neutraali väline, jonka de facto laajalle leviävät ja tuulta purjeisiinsa saavat käyttötavat määrittävät yhteiskunnan tasolla sen, minne mentiin. Teknologia muodostuu joukosta ajallisesti rajoitettuja kaupallisia keksintöjä, jotka ovat saatavilla kuluttajille. Teknologiassa olevat ilmentymät, artefaktit – ovat pohjimmiltaan sovellettua matematiikkaa, fysiikkaa ja elektroniikkaa. Niiden design, muoto ja olemus, hakevat puolestaan logiikkansa ihmisläheisemmistä tieteistä, kuten antropologia ja psykologia. Rakennamme aparaatteja jotka täyttävät tietyn tarpeen, tai jopa joskus luovat uusia tarpeita – ja täyttävät niitä.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: